Společnost Daikin slaví 50 let inovací v Evropě, na Středním východě a v Africe

Tisková zpráva, Říjen 2023

Společnost Daikin slaví tento týden 50. výročí svého působení v Evropě, na Středním východě a v Africe. Konference o udržitelnosti v belgickém Gentu se zaměřila na přechod na čistou energii a význam spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem pro vytvoření rovných podmínek pro inovace v oblasti nízkouhlíkového vytápění a chlazení. Akce se zúčastnili mezinárodní odborníci na životní prostředí, partneři a hodnostáři, včetně čestného hosta Její královské Výsosti belgické princezny Astrid a Laury Cozzi, ředitelky pro udržitelnost, technologie a výhledy v Mezinárodní energetické agentuře.

50-years

Partneři v ekologické transformaci

Brusel, 12. října 2023 - Společnost Daikin si v roce 1973 vybrala belgické město Ostende jako strategicky výhodnou polohu v srdci Evropy, kde založila svůj první výrobní závod mimo Japonsko, což byl významný milník pro belgickou ekonomiku. V té době byla společnost Daikin teprve druhou japonskou společností, která v Belgii investovala.

"Náš silný vztah dnes slaví 50 pozoruhodných let. Belgie je symbolem inovací a partnerství. Naším největším bohatstvím je náš lidský kapitál. Belgičané jsou ambiciózní, vysoce kvalifikovaní, dobře vyškolení a mnohojazyční. To je to, co do Belgie přivádí společnosti, jako je Daikin. Sdílíme japonskou kulturu dokonalosti a máme stejnou dlouhodobou vizi lepší budoucnosti pro všechny. To z nás dělá partnery v ekologickém přechodu a spojence v boji proti změně klimatu," říká belgický premiér Alexander De Croo.

Po počáteční investici japonské globální mateřské společnosti Daikin Industry Limited v roce 1973 do založení společnosti Daikin Europe N.V. v Ostende jako její dceřiné společnosti následovalo mnoho dalších. V současné době má společnost Daikin Europe 52 prodejních subjektů a působí ve 129 zemích regionu EMEA s více než 13 700 zaměstnanci. Společnost vyvíjí a vyrábí převážnou většinu svých výrobků v regionu, aby uspokojila místní potřeby. Daikin Europe má 12 výzkumných a vývojových center a 14 výrobních závodů v Rakousku, Belgii, České republice, Německu, Itálii, Saúdské Arábii, Španělsku, Türkiye, Spojených arabských emirátech a Velké Británii. V současné době se staví 15. závod v Polsku určený pro vytápění obytných budov tepelnými čerpadly, který by měl být otevřen na podzim roku 2024.

toshitaka-tsubouchi-president

Toshitaka Tsubouchi, President společnosti Daikin Europe

Rovné podmínky pro podporu zavádění nízkouhlíkových zařízení pro vytápění a chlazení

Nedávné investice společnosti Daikin do nízkouhlíkových technologií a výroby posilují pozici společnosti Daikin a Evropy jako předních inovátorů pro uhlíkově neutrální budoucnost: EUR na globální výzkumné a vývojové centrum pro technologie vytápění tepelnými čerpadly v belgickém Gentu a 300 milionů EUR na nový výrobní závod tepelných čerpadel v polské Lodži.

Toshitaka Tsubouchi, prezident společnosti Daikin Europe, říká: "Našich prvních 50 let v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky je pouze začátkem role společnosti Daikin v přechodu na čistou energii. Tento posun není snadný, přesto je nezbytný. Vyzýváme všechny vlády, aby vytvořily rovné podmínky pro technologii tepelných čerpadel ve srovnání se systémy na fosilní paliva. Pojďme společně dosáhnout toho, aby se investice do energeticky účinných a nízkouhlíkových řešení vytápění a chlazení vyplatily jak spotřebitelům, tak firmám. To bude prospěšné pro celou společnost."

Kombinace tepelných čerpadel a cenově dostupné elektřiny je nepostradatelným prvkem každého plánu na snížení emisí uhlíku při vytápění a chlazení budov. Společně řeší obavy o bezpečnost dodávek energie a představují životaschopné řešení v současné klimatické krizi. Současná politická opatření je třeba posílit, aby tepelná čerpadla mohla naplnit svůj významný ekonomický a ekologický potenciál, podobně jako se to stalo u jiných klíčových klimatických technologií, jako jsou solární panely.

"V loňském roce zaznamenal celosvětový prodej tepelných čerpadel dvouciferný růst díky rostoucím obavám o klima a energetickou bezpečnost. Naše nedávné údaje a analýzy ukazují, že tento trend bude pokračovat. Je však třeba posílit politické úsilí o řešení nákladových překážek a dalších problémů, aby se v tomto desetiletí dosáhlo téměř zdvojnásobení ročního růstu prodeje v souladu s plánem Mezinárodní energetické agentury Net Zero do roku 2050," říká Laura Cozzi, ředitelka pro udržitelnost, technologie a výhledy v Mezinárodní energetické agentuře.

Představení zprávy o životním prostředí pro rok 2023

Dnešním dnem byla také vydána zpráva o environmentálních aktivitách společnosti Daikin Europe v roce 2023 (region EMEA). Zpráva vysvětluje environmentální vizi společnosti Daikin do roku 2050, včetně klimatického plánu společnosti Daikin a oblastí zaměření (rozsah 1, 2, 3 a 4) pro opatření ke snížení emisí uhlíku.

Klimatický plán společnosti Daikin a související cíle jsou znázorněny na obrázku [1]. Cílem společnosti Daikin je dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality v celém životním cyklu (včetně celé fáze používání a konce životnosti) svých výrobků a služeb. Vezmeme-li rok 2019 jako základní rok, společnost Daikin si stanovila cíl dosáhnout v roce 2025 alespoň o 30 % nižších emisí skleníkových plynů a v roce 2030 snížení o 50 % (ve srovnání se scénářem "Business As Usual", včetně příspěvků k zamezení emisí). Během svého fiskálního roku 2022 společnost Daikin již dosáhla snížení o 14 %.

Zpráva dále přibližuje konkrétní opatření společnosti Daikin Europe na podporu udržitelných měst a komunit v regionu EMEA, ekologické iniciativy v továrnách společnosti Daikin Europe (uhlíkově neutrální do roku 2030) a klimatické a ekologické přínosy tepelných čerpadel.

Obrázek [1]

our-roadmap

Zpráva o environmentálních aktivitách společnosti Daikin v regionu EMEA 2023:

Globální zpráva společnosti Daikin o společenské odpovědnosti firem za rok 2023:

Autorská práva obrázků: Daikin Europe N.V.

O Daikin Europe N.V.

Daikin Europe N.V. je dceřinou společností globální skupiny Daikin Industries a předním poskytovatelem technologií vytápění, chlazení, větrání, čištění vzduchu a chlazení (HVAC&R) v Evropě, na Středním východě a v Africe. Společnost Daikin navrhuje, vyrábí a uvádí na trh široké portfolio výrobků, služeb údržby i řešení na klíč pro obytné, komerční a průmyslové účely. K dnešnímu dni má společnost Daikin Europe více než 13 700 zaměstnanců ve více než 57 konsolidovaných dceřiných společnostech. Má 14 výrobních závodů v Belgii, České republice, Německu, Itálii, Španělsku, Rakousku, Velké Británii, Turecku, Spojených arabských emirátech a Království Saúdské Arábie. Sídlo skupiny Daikin Europe se nachází v belgickém Ostende. Společnost byla založena v roce 1972 a výroba v Evropě byla zahájena v roce 1973.

O Daikin Industries Ltd.

Společnost Daikin Industries byla založena v roce 1924 v japonské Ósace a následná společnost Daikin Industries byla založena v roce 1924. Tato globální skupina zaměstnává celosvětově více než 96 000 lidí a je lídrem na trhu tepelných čerpadel, klimatizačních systémů a filtrace vzduchu.  Je jediným výrobcem na světě, který vyvíjí a vyrábí vytápěcí, ventilační, klimatizační a chladicí zařízení a také chladiva ve vlastní režii. Ve fiskálním roce 2022 (1. dubna 2022 - 31. března 2023) dosáhla společnost obratu 28,2 miliardy eur.

Více informací na www.daikin.eu and www.daikin.com.

Kontakt pro média Daikin Europe N.V.

Sofie Sap – T.:  +32 472 580482 Mail: sap.s@daikineurope.com

Daisuke Kakinaga – T.: +32 465 462321 Mail: kakinaga.d@bxl.daikineurope.com

Kontakt pro média Daikin Central Europe - Czech Republic

Jana Mašatová

Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s.r.o.

Budějovická 778/3a, Praha 4 - Michle

M: masatova.j@daikin.cz

Mohlo by vás také zajímat

• Chladicí jednotky Daikin využívají regenerované chladivo R134a