

Odborný poradce
Profesor Shigeru Kyuwa
Ph.D. (Zemědělská)
Katedra biomedicínských věd,
Vysoká škola zemědělství a biologie,
Tokijská univerzita
Prokazování účinku při odstraňování noroviru
Zkušební organizace
Katedra biomedicínských věd, Vysoká škola zemědělství a biologie, Tokijská univerzita
Zkušební metoda
Použitý myší norovirus [myší norovirus] (1) Virus patřící do rodu Calicivirus Norovirus (virus s jednovláknovou RNA, pozitivní smysl, bez obálky). (2) Příbuzný virus, který patří do stejného rodu virů jako lidský norovirus a lze jej použít jako náhradu lidského noroviru. (3) Zvýšení počtu buněk RAW264 podobných makrofágům v myších nádorových buněčných liniích. Kmen MNV-S7 (přístupové číslo v genové bance AB435515, Toya atd.) použitý v tomto experimentu byl rozšířen o výše uvedené buňky RAW264 (zakoupené od buněčné banky RIKEN BRC). Jako kultivační roztok byl použit F-12 od D-MEM/Ham (obsahující fenolovou červeň, HEPES, pyruvát sodný). Titr viru byl stanoven metodou TDIDT50 za použití 96jamkové destičky.

Míra přežití noroviru po 4 hodinách ozařování jednotkou Streamer byla 0,6 % při provozu dvou jednotek ve srovnání s 1,3 % při provozu jedné jednotky, což potvrzuje přibližně dvojnásobný účinek odstraňování.
* Výsledky pocházejí pouze z demonstračního provozu výbojového zařízení Daikin Streamer za experimentálních podmínek.
Dávejte si v zimě pozor na norovirus!
Bakteriální otrava jídlem je častější v létě, kdy je doba příznivější pro růst hub, ale protože viry preferují nízké teploty a suché prostředí, virové otravy jídlem jsou běžnější v zimě. Z nich drtivá většina otrav jídlem je způsobená norovirem. Norovirus je extrémně infekční a často se šíří ve velkém měřítku, což má za následek více ohnisek a pacientů než v létě. Pokud se týká počtu pacientů s otravou jídlem za rok, je norovirus zodpovědný za více než polovinu z nich.