Skip to main content

Odstraňuje norovirus, který způsobuje otravu jídlem a šíří se přenosem mezi lidmi

Bylo prokázáno, že aktivní prvky produkované technologií Streamer rozkládají a neutralizují norovirus pouhým dotykem tohoto viru, který způsobuje otravu jídlem. Dále se při tomto experimentu prokázalo, že provoz dvou jednotek Streamer zdvojnásobil účinek odstraňování.

Profesor Shigeru Kyuwa

Odborný poradce
Profesor Shigeru Kyuwa

Ph.D. (Zemědělská)
Katedra biomedicínských věd,
Vysoká škola zemědělství a biologie,
Tokijská univerzita

Prokazování účinku při odstraňování noroviru

Zkušební organizace

Katedra biomedicínských věd, Vysoká škola zemědělství a biologie, Tokijská univerzita

Zkušební metoda

Použitý myší norovirus [myší norovirus] (1) Virus patřící do rodu Calicivirus Norovirus (virus s jednovláknovou RNA, pozitivní smysl, bez obálky). (2) Příbuzný virus, který patří do stejného rodu virů jako lidský norovirus a lze jej použít jako náhradu lidského noroviru. (3) Zvýšení počtu buněk RAW264 podobných makrofágům v myších nádorových buněčných liniích. Kmen MNV-S7 (přístupové číslo v genové bance AB435515, Toya atd.) použitý v tomto experimentu byl rozšířen o výše uvedené buňky RAW264 (zakoupené od buněčné banky RIKEN BRC). Jako kultivační roztok byl použit F-12 od D-MEM/Ham (obsahující fenolovou červeň, HEPES, pyruvát sodný). Titr viru byl stanoven metodou TDIDT50 za použití 96jamkové destičky.

Streamer – porovnání účinku při odstraňování bakterie O157 s použitím jedné a dvou jednotek Streamer

Míra přežití noroviru po 4 hodinách ozařování jednotkou Streamer byla 0,6 % při provozu dvou jednotek ve srovnání s 1,3 % při provozu jedné jednotky, což potvrzuje přibližně dvojnásobný účinek odstraňování.

* Výsledky pocházejí pouze z demonstračního provozu výbojového zařízení Daikin Streamer za experimentálních podmínek.

Dávejte si v zimě pozor na norovirus!

Bakteriální otrava jídlem je častější v létě, kdy je doba příznivější pro růst hub, ale protože viry preferují nízké teploty a suché prostředí, virové otravy jídlem jsou běžnější v zimě. Z nich drtivá většina otrav jídlem je způsobená norovirem. Norovirus je extrémně infekční a často se šíří ve velkém měřítku, což má za následek více ohnisek a pacientů než v létě. Pokud se týká počtu pacientů s otravou jídlem za rok, je norovirus zodpovědný za více než polovinu z nich.

Základní kontakty

Prohlédněte si náš virtuální showroom

Dotace a SVT kódy

Často kladené otázky

Partnerský portál

Prohlédněte si náš virtuální showroom

Často kladené otázky

Partnerský portál

Katalogy a ceníky